Att satsa pengar på sportevenemang har alltid varit populärt, det var den utbredda vadslagningen som fick svenska staten att införa ett nationellt spelmonopol på 1930-talet, genom att ge bolaget Tipstjänst ensamrätt på denna typ av spel.
Tjusningen med just fotboll är att det aldrig står helt klart vilket lag som kommer att vinna, och även om det förhandstippade landslaget ofta vinner så kommer något lag att överraska. Det är egentligen det enda man kan vara helt säker på inför varje mästerskap. Visst brukar det gå bra för Brasilien, Tyskland, Argentina, Uruguay och Italien i VM, men det är alltid något lag som kommer långt, trots att höga odds talar emot det.
Några exempel på när länder som vi inte tänker på som stora fotbollsnationer kommit långt är följande:

  • Ungerns två VM-silver 1938 och 1954.
  • Österrikes brons 1954.
  • Tjeckoslovakiens silver 1962.
  • Sovjets fjärdepalts 1966.
  • Polens brons 1982.
  • Turkiets bronsplats 2002 efter en match mot Sydkorea.

Vissa skulle räkna in Sveriges framgångar i VM 1950, 1958 och 1994 i dessa ”oväntade” fotbollssuccéer, men det är vi som svenskar alldeles för patriotiska för att göra. Att satsa pengar på att ett underdog-lag ska gå långt kan dock ge hög utdelning på det satsade beloppet. Det är inte alltid det går att satsa pengar på saker som att Polen ska ta sig minst till semifinal hos ett svenskt spelbolag, men det är denna typ av vad som engelska bookmakers är kända för. Att hitta en sådan på nätet är inte särskilt svårt, och även om man inte blir rik på denna typ av vad är det kul att känna att man kan nåt om fotboll, och dessutom tjäna lite pengar på sina kunskaper.