För en sann fotbollsälskare kan det kännas som en helt naturlig del av VM-festen att placera några väl valda bets. Vad säger spelbolagen om världsmästerskapets betydelse för deras bransch? Och vad tror experterna att spelet om pengar har för påverkan på fotbollens integritet?

Vanligtvis fokuserar vi på EM här, men dagen och Sveriges premiärmatch mot Sydkorea till ära, har vi bestämt oss för att ägna några tankar åt VM och den bettingkultur som omger det.

Betting blir mer och mer populärt – kanske på grund av den ökade tillgängligheten. Numera kan du spela var du än befinner dig – placera mobilbet på matcher – och följa resultaten live. Mobiltelefonen håller på att springa om datorn som den hårdvara som används oftast för onlinespel. Och spelbolagen ser en stor ökning av aktivitet på sina sajter i samband med världsmästerskapet i fotboll. Därför väljer många att gå ut hårt med marknadsföringen för fotbollsbettingen i samband med VM. Man ser det som en möjlig inkörsport för många, annars ointresserade, spelare.

Men det som till stor del avgör spelbolagens vinstmarginaler är matchernas utfall: det bästa för dem är oväntade skrällar och oavgjorda matcher. När oväntade uppstickare vinner ökar det nämligen intresset för turneringarna. Och som exempel tar man upp då Portugal vann EM för två år sedan, och Islands oväntade framgångar i samma turnering.

Man vill gärna se en balans mellan överraskningar och stabila vadslagningar. Man vill inte heller skinna sina kunder – utan hoppas att det även finns en viss balans mellan vinster och förluster för den som bettar, så att de har lust att fortsätta spela, även i framtiden.

Men vad händer med sporten när det är så stora pengar på spel? Experter varnar för att det finns en hot om fusk och uppgjorda matcher – även på internationell nivå – och i mästerskap som håller en hög prestige. Man menar att spelarnas ersättning kan variera kraftigt, och att det därför kan finnas viss risk för korruption. Ofta råder det en missuppfattning om att det främst är små tävlingar som blir föremål för matchfixning. Men det kan faktiskt vara lättare, och mer lönsamt, att göra upp matcher på en hög nivå. Då kan man gömma fusket bakom stora summor pengar, och miljontals olika transaktioner.

Man kan tycka att det är bettingen som verkar utgöra problemet. Men spelbolagen fyller en viktig funktion när det kommer till att upptäcka och förhindra fusket. De kan se när misstänkta mönster börjar bildas bland vadslagningarna. Och var tredje dag brukar man hålla möten för att stämma av med mästerskapens arrangörer – och diskutera vilka trender som håller på att utvecklas.

Världsmästerskapets betydelse för betting- och spelbolagen

Den kan knappast understrykas tillräckligt mycket. Och mellan den 20:e och 23:e mars höll man världens hittills största konferens på ämnet fotboll och betting. Där deltog fler än 30 av branschens främsta experter i panelsamtal. Ett av de hetaste samtalsämnena var hur VM i fotboll blivit en av de viktigaste idrottshändelserna för spelbolagen. Och man försöker ta fram en plan för hur man ska kunna jobba mer effektivt med sponsorskap till de olika lagen och organisationerna. Något som förhoppningsvis skapar bättre villkor för spelarna och genererar ett ännu