fotbollspelare

Fotboll är en härlig sport men den är också mycket av en materialsport. Nu kanske du inte alls förstår vad vi menar med det, vad behöver man egentligen mer än en boll, ett par dubbskor och två mål? Jo, en av de mest materialistiska sakerna i fotbollen idag är inget mindre än – gräset.

Gräset på fotbollsplaner är något som får en allt mer central roll, och i takt med att allt fler klubbar byter bort det vanliga gräset, ofta kallat naturgräs, och byter det mot en gräsmatta på rulle, vilket i vardagligt tal brukar kallas för konstgräs. Dagens Nyheter skrev nyligen om fotbollsklubbarna i allsvenskan och superettan, och hur de allsvenska klubbarna som spelar på konstgräs på hemmaplan snart är i majoritet, vilket kommer att leda till problem för de klubbar som spelar på naturgräs till vardags, eftersom man inte presterar lika bra på ett underlag man inte är van vid, och skillnaden mellan konstgräs och naturgräs kan vara väldigt stor när man ser till vilka spelegenskaper gräset får.

Gräset sågas på Tele2 Arena

Det byggs nya arenor i Stockholms och i övriga landet på löpande band, och när dessa stora arenor byggs så blir det också konstgräs som får ligga på marken när det är dags för en fotbollsmatch. Och det är lätt arr förstå att vikten av ett bra och spelbart gräs är stor. Sportbladet skriver i den här artikeln om hur gräset inte alls får bra kritik på den nya söderstadion, det är alldeles för kort och tjockt tycker flera betydelsefulla personer. Men en del tycker också att det är för tidigt att döma ut konstgräset, så vi får väl se vad utlåtandet blir längre fram när fler har spelat på gräset.

Gör din egen konstgräsplan!

Blev du sugen på att göra en egen fotbollsplan med härligt grön konstgräs? Den här videon visar hur det går till.